Випуск №4, СТАТТЯ №1

 Послання Папи Івана Павла ІІ до ХІХ Всесвітнього дня молоді

Дорогі юнаки і дівчата!

1. 2004 рік являє собою останній етап перед великою зустріччю в Кельні, де в 2005 році буде відзначатися XX Всесвітній день молоді. Тому я закликаю вас до більш інтенсивної духовної підготовки через поглиблене вивчення теми, що я обрав для нинішнього XIX Всесвітнього дня: „Нам хочеться бачити Ісуса" (Ін 12:21). Це прохання, з яким декілька „еллінів" звернулися один раз до апостолів. Вони хотіли знати, ким був Ісус. Мова йшла не про те, щоб просто довідатися, як виглядає людина по імені Ісус. Спонукувані величезною цікавістю і передчуттям, що знайдуть у Нього відповідь на свої самі головні питання, вони хотіли знати, хто Він був насправді і відкіля прийшов.

2. Дорогі юнаки і дівчата, візьміть приклад із цих „еллінів", що звернулися до Пилипа, спонукувані бажанням „бачити Ісуса". Нехай ваш пошук мотивується не тільки розумовою цікавістю, що є, теж важливо, але виходить винятково з внутрішньої потреби знайти відповідь на питання про зміст вашого життя. Шукайте Ісуса, щоб запитати Його, як запитав багатий юнак з Євангелія: „Що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?" (Мк 10:17). Євангеліст Марко уточнює, що Ісус, глянувши на нього, полюбив його.

Подумайте також і про інший епізод, де Ісус говорить Натанаїлу: „Колись, перш ніж покликав тебе Пилип, коли ти був під смоковницею, Я бачив тебе", викликаючи із серця цього ізраїльтянина, у якому не було лукавства (порівн. Ін 1:47), прекрасне сповідання віри: „Равві, Ти Син Божий!" (Ін 1:49).

Той, хто наближається до Ісуса із серцем, вільним від упереджень, може досить легко прийти до віри, тому що сам Ісус першим побачив його і полюбив. Вищий зміст достоїнства людини закладений саме в її покликанні спілкуватися з Богом. При цьому обміні поглядами, що торкається глибини душі людини, змінюється її життя. Щоб бачити Ісуса, дозвольте спочатку Йому подивитися на вас! Бажання бачити Бога живе в серці кожного чоловіка і кожної жінки.

3. Чи хочете і ви, дорогі юнаки і дівчата, споглядати красу цього Лику? Ось питання, яке я ставлю до вас з нагоди Всесвітнього дня молоді 2004 року. Не кваптеся відповідати. Спочатку прислухайтеся до себе. Дайте піднятися від щирого серця цьому жагучому бажанню бачити Бога, бажанню, придушуваному найчастіше світською суєтою і спокусами задоволень. Дайте піднятися цьому бажанню, і ви переживете дивний досвід зустрічі з Ісусом.

Християнство - це зустріч у вірі з Богом, що зробив Себе присутнім у нашій історії через втілення Ісуса. Звертаючи свій погляд до Ісуса, що безперестанно шукає вас, прикладьте всі зусилля для того, щоб ця зустріч стала можливою. Шукайте Його тілесними очима, через події життя і в обличчях Інших людей. Але шукайте Його також очима душі за допомогою молитви і міркування над Словом Божим, тому що „ споглядання Христа немислимо без натхнення, що ми черпаємо в Його Словах, звернених до нас у Священному Писанні" (Novo millennio ineunte, 17).

4. Бачити Ісуса, споглядати Його — це невигубне бажання людини, що найчастіше, на жаль, спотворюється їм. Так відбувається, коли втручається гріх, сутність якого полягає саме в тім, щоб відвернути очі від Творця для того, щоб звернути їх на утвір. Ті „елліни" у пошуках істини не змогли б наблизитися до Христа, якби їхнє бажання, натхнене вільною і добровільною дією, не вилилося в конкретне рішення: „Нам хочеться бачити Ісуса".

Бути воістину вільними - це значить зуміти зробити вибір на користь Того, для кого ми були створені, і Його панування в нашому житті. Сприйміть це всім серцем. Будь-які земні блага, усі професійні успіхи, навіть любов людська, про яку ви мрієте, ніколи не зможуть цілком задовольнити ваші самі таємні І глибокі чекання. Тільки зустріч з Ісусом може додати повний зміст вашому життю: „Тому що Ти створив нас для Себе, і спокійне наше серце, поки не спочине в Тобі", - написав св. Августин (Сповідь, І, 1). Не дозволяйте собі відволікатися в цьому пошуку. Будьте ревні в ньому, тому що від цього залежить ваша повна реалізація і ваша радість.

5. Дорогі друзі, якщо ви навчитеся відкривати Ісуса в Євхаристії, то навчитеся відкривати Його й у ваших братах і сестрах, особливо в самих бідних. Євхаристія, отримана з любов'ю і благоговінням, стає школою волі і милосердя в здійсненні завіту любові. Ісус говорить у ній дивною мовою про те, що дарує Себе і що заради любові приносить у жертву Своє життя.

Чи легко про це говорити? Ні, і ви це знаєте! Забути про себе заради інших нелегко. Але це допомагає людині відвернутися від егоїстичної любові і самовподобання, щоб відкрити в своєму житті радість жертвенної любові. Ця євхаристійна школа волі і милосердя учить переборювати поверхневі емоції, щоб закорінитися в тім, що є добрим. Вона звільняє людину від замкнутості в собі, щоб людина змогла відкритися іншим, вона учить, як перейти від любові-почуття до любові-дії. Тому що любов - це не тільки почуття, це акт волі, що виражається в постійній перевазі добра інших своєму добру: „Немає більше тієї любові, як хтось покладе душу свою за друзів своїх" (Ін 15,13).

Саме з такою внутрішньою волею і таким самозабуттям учить Ісус зустрічати Його в інших, насамперед, у спотворених обличчях жебраків. Блаженна Тереза Калькутська любила роздавати свої „візитні картки", на яких було написано: „Плід мовчання - це молитва, плід молитви — віра, плід віри - любов, плід любові -служіння, плід служіння - це мир". Такий шлях зустрічі з Ісусом. Йдіть назустріч людським стражданням із усією вашою щедрістю і з любов'ю, що Бог вливає у ваші серця через Святого Духа: „Істинно говорю вам: те що ви зробили одному братів Моїх найменших, Мені ви зробили" (Mm 25:40).

Світ запекло має потребу у великому пророчому знаменні братерської солідарності! Недостатньо тільки говорити про Ісуса. Потрібно також деяким чином „показати" Його через красномовне свідчення власного життя (порівн. Novo millennio ineunte, 16). І не забувайте шукати Христа і визнавати Його присутність у Церкві. Вона є якби продовженням Його рятівного діяння в часі і просторі. У ній і через неї Ісус продовжує виявляти Себе і йде назустріч людям. У ваших приходах, у рамках рухів і громад будьте привітливими один до одного, щоб між вами зростала спільність. У цьому полягає видимий знак присутності Христа в Церкві, усупереч глухим стінам відчуження, що часто споруджує людський гріх.

6. Не дивуйтеся, якщо на своєму шляху ви зустрінете Хрест. Хіба Ісус не сказав своїм учням, що зерно повинне упасти в землю і вмерти, щоб принести плід (порівн. Ін 12: 23-26)? Так Він вказав, що життя, принесене в жертву, буде плідним. Знайте, що після Воскресіння Христа, за смертю ніколи не буде останнього слова. Любов сильніша смерті. Якщо Ісус обрав смерть на Хресті, зробивши з неї джерело життя, то не зі слабості і не з любові до страждань. Він обрав смерть, щоб врятувати нас і зробити сопричасниками Його божественного життя. Саме цю істину мені хотілося нагадати молоді світу, вручаючи їм дерев'яний Хрест по закінченні Ювілейного Року Покути у 1984 році.

Із тих пір він обійшов різні країни при підготовці ваших Всесвітніх днів. Сотні тисяч молодих людей молилися навколо того Хреста. Складаючи в його підніжжя свій тягар, вони виявляли свою любов до Бога. І багато хто з них знайшли в собі сили, щоб змінити своє життя. Цього року, у XX річницю події, Хрест буде урочисто прийнятий у Берліні, відкіля відправиться в подорож по всій Німеччині, щоб у наступному році досягти Кельна. Хочу сьогодні повторити слова, сказані мною тоді: „Дорогі юнаки і дівчата,... я вручаю вам Хрест Христовий! Добродії Ісуса, несіть його у світ до людства, як знак любові, і сповіщайте всім, що немає порятунку і покути, крім як у Христі померлому і воскреслому".

7. Ваші однолітки чекають від вас, що ви станете свідками Того, Кого зустріли, Хто дав вам життя. У реаліях повсякденного життя станьте відважними свідками любові, що сильніша смерті. Ви повинні прийняти цей виклик! Нехай ваші таланти і ваш юнацький запал служать справі звіщення Благої Звістки. Будьте натхненними друзями Ісуса, що представляють Добродія тим, хто хоче Його бачити, особливо тим, хто самий далекий від Нього.

Пилип і Андрій повели „еллінів" до Ісуса. Бог використовує людську дружбу, щоб вести серця до джерела божественної любові. Почувайте себе відповідальними за євангелізацію своїх друзів і усіх своїх однолітків. Пречиста Діва Марія, що усе своє життя присвятила старанному спогляданню Христа, зберігає вас безперестанно під поглядом свого Сина (порівн. Rosarium Virginis Mari:, 10) і так підтримає вас у підготовці Всесвітнього дня молоді в Кельні, на якому я закликаю дивитися вже зараз із відповідальним і діючим ентузіазмом. Діва з Назарета, як уважна і терпляча Мати, так зробить ваші серця споглядальними і так навчить вас звертати свій погляд на Христа, щоб у цьому світі, що мине, ви стали пророками світу, що не пройде. З любов'ю посилаю вам особливе благословення, щоб воно супроводжувало вас на вашому шляху.


Папа Іван Павло ІІ, Ватикан, 22 лютого 2004 р.




АКЦІЯ!


Вам подобається образок ???

Ви можете замовити його через Інтернет!


50 коп.


Промінь Любові № 4, Січень 2004, Стаття № 1

Надрукувати цей текст?




Hosted by uCoz