Випуск №3, СТАТТЯ №6, 2005

Відлуння Меджугор’я


о. Роберт Фарисі — професор теології у Папському Григоріанському університеті (Рим, Італія). Американський єзуїт, випускник Амери¬канської Морської Академії, родом з Мінесоти.

24 червня 1981 р. Пречиста Діва Марія з'явилася двом дівчаткам: Міряні Драгічевіч та Іванці Іванковіч під час їхньої прогулянки околицями села Меджугор’я у центральній Югославії. Іванка, побачивши з'яву, сказала Міряні: «Поглянь, що це там у горі!» Вони бачили яскраве світло і фігуру, яка світилася в ньому. Іванка запитала: «Міряно, може це Пречиста Діва Марія?»

Міряна махнула рукою і відповіла: «Ходімо! Ти думаеш, що Вона з'явилась би нам?» І налякані дівчатка втекли.

Наступного дня повернулися з кількома друзями. І знову сяюча фігура з'явилась і почала розмовляти. Цього разу, крім двох дівчаток, троє інших підлітків і малий хлопець бачили і чули її. Вона називала Себе Матір'ю Божою і повернулася до них наступного дня. До чотирьох з шести візіонерів, які були покликані, Вона продовжувала з'являтися щодня.

У 1981 р. Югославія перебувала ще під гнітом комуністів і офіційного атеїзму, уряд був оскаженілий. Людей кидали до в'язниць, серед них і отця Йозо Зовка, ЧБМ через вірність об'явленням Матері Божої. Шестеро підлітків були у небезпеці: їм погрожувала місцева поліція і влада. Проте від самого початку ті, хто приходив до Меджугор’я, відчували силу Божої любові, яка йшла від Пречистої Діви Марії.

Минули роки. Пречиста Діва Марія продовжує з'являтися, хоч вже не щодня до всіх шістьох. Іванка вже заміжня і мати. Пречиста Діва з'являється їй раз або двічі на рік. Міряна закінчила Сараєвський університет, теж одружена, має об'явлення другого дня кожного місяця та щорічно у день свого народження. Але інші чотири провидці продовжують бачити Пречисту Діву Марію щодня. Одна з них, Віцка, сильно хворіла протягом кількох років. Пречиста Діва Марія пообіцяла їй, що вона буде зцілена 25 вересня 1988 р. Так і сталося. Яків, якому було десять років під час першого об'явлення, тепер працює у парафіяльній книжковій крамниці. Інший хлопець, Іван, відбув службу в армії і виконав свій військовий обов'язок. Після звільнення від служби, відвідав Сполучені Штати Америки та інші місця — перш ніж повернутися до Меджугор’я.

Марія теж була у Сполучених Штатах. У грудні 1988 р. в лікарні Алабамського університету вона стала донором своєму брату —віддала нирку. 25 числа кожного місяця Марія одержує особливе послання від Пречистої Діви Марії для парафії Меджугор’я і для всього світу.

- Яке ставлення Церкви до подій у Меджугор’ї?

- Ставлення парафіяльного священика та інших церковних осіб, як і сестер-монахинь, завжди було позитивним. Всі теологи, яких я знаю, і які проводили дослідження на цій території, вірять в автентичність об'явлень. Ми віримо, що Пречиста Діва Марія дійсно з'являється і розмовляє.

У Римі всі знають, що Папа Іван Павло II прихильно ставиться до об'явлень у Меджугор’ї. У 1988 р. він сказав бразильському єпископу Миріло Крічеру: «Меджугор’е стало великим центром духовності». Папа заохочує людей іти туди, а коли вони повертаються додому, він спонукає людей, в тому числі і єпископів, практикувати все, чого вони навчилися в Меджугор’ї. Вперше Вселенський Архієрей чинить так. Єпископська комісія аналізує всі докази.

Численні феномени, пов'язані з об'явленнями у Меджугор’ї, зафіксовані і записані. Люди бачать дивовижні ефекти на сонці. Металеві частинки вервиць стають золотими. Ми, теологи, маємо певну тривогу щодо цих феноменів. І тепер я знову бачив вервиці, які міняли колір. Я дивився на сонце у Меджугор’ї і бачив, як воно наче крутиться і міняє кольори. Було б простіше сказати, що це тільки містерія, але тоді мені треба було 6 звинуватити себе, що я містик, але ж це не так. Щодо чудесних зцілень, то вони численні, клінічно затверджені і досліджуються постійно.

- Як співставити ці феномени з вірою?

- Це дива, якими Бог підтверджує Свій вибір, але не вони основні. Господь послав Пречисту Діву Марію, Матір Ісуса, щоб закликати нас покаятися і навернутися до Нього та віднайти Божу любов у нашому житті. Це — найголовніше. Ніколи в історії християнства Пречиста Діва не з'являлася стільком людям протягом такого довгого періоду часу і так регулярно. Маємо свідчення про її об’явлення всюди: в Африці, в Еквадорі, в Україні, у Південній Італії, в Аргентині, в США і свідчення ці виглядають автентичними; їхні послання дивовижно подібні до послань, отриманих у Меджугор’ї. Однак кожен мусить бути обережним, бо є чимало облудних з'яв.

- Що говорить Пречиста Діва Марія?

- Перш за все, Вона закликає нас навернутися до Бога і відвернутися від гріха — від грішних стосунків, звичок, поганої поведінки, пліток, лінощів, - від усіх наших гріхів. Бог повинен бути основою нашого життя. Друге послання про віру. Воно кличе нас навернутися до Бога з вірою, - яка лише вчить, що Ісус є Спасителем чи люблячим і всесильним Господом; але й такою, що тримається на Ньому і має особисті стосунки з Ним у молитві.

Третім закликом є молитва. Марія закликає нас до молитви, особливо на вервиці, до молитви-розважання, особистої молитви, до зосередженого мовчання перед Господом. Вона закликає нас часто брати участь у Службі Божій, часто сповідатися, бо Літургія є священною і найвищою формою молитви.

Вона також закликає нас до покаяння, і особливо — до посту. Звичайно, береться до уваги стан здоров'я, праці, яку виконуємо, вік, але так чи інакше треба постити. Піст не повинен бути обмежений певними днями. В Меджугор’ї Пречиста закликає постити на хлібі і воді щосереди і щоп'ятниці, в традиційні дні посту. Але нас закликають утримуватися часом ще від їжі, куріння, кави, тощо. Скажімо, від якихось розваг, чи думок. Якщо ми молитимемося, Бог дасть нам знак від чого утриматись.

Результатом наших зусиль буде мир. Якщо ми навернулися до єднання з Богом у вірі, якщо живемо вірою, особливо в молитовному спілкуванні з Господом, і якщо дотримуємось посту, матимемо мир у наших сім'ях і спільнотах, у всьому світі.

Дуже небезпечно зволікати з поширенням послань з Меджугор’я. Пречиста Діва Марія закликає нас до якнайшвидшого навернення, бо Вона знає, що чекає нас. Вона сказала візіонерам, що відкриє їм десять таємниць стосовно майбутнього цього світу. Дві дівчини, які вже не бачать її щодня, Іванка і Міряна, знають десять, інші — отримали дев'ять таємниць. Коли знатимуть десяту, то, можливо, теж не бачитимуть Марію щодня.

Щодо таємниць, то ми знаємо, що вони складаються, щонайменше частково, з провіщень про дуже серйозні події, які мають відбутися в світі. Перші дві - застережливі. Третя пов'язана з довготривалим знаком, який Пречиста Діва Марія повинна залишити на горі Подбрдо (гора об'явлень), де Вона вперше з'явилась Іванці і Міряні.

Міряну запитали: «Якби ти знала майбутне і не мала віри, як би ти жила в тому майбутті?»

- Я б збожеволіла, - відповіла Міряна.

- Але ти маєш віру?

- Так, я спокійна.

Здавалося б, важкі часи надходять для світу і надходять у вигляді Божої кари за гріхи людства. Якщо, однак, ми відповіли на поклик послань Пречистої Діви Марії з Меджугор’я, то не повинні хвилюватися. Ми будемо у Божих руках, і ніщо не зможе налякати нас.

Я знаю людей, які хвилюються і лякаються кар, що надходять. Мені не дуже подобається це слово, але його вживають візіонери. Хорватське слово «кара» може бути перекладене, як «покарання» або «відплата». Важливо бути переконаним, що Бог не жорстокий, мстивий, злий Батько, хоч людство вийшло з-під Його влади.

Все, що ми повинні робити, це - читати послання. Церква також має турботи. В історії не було ще, щоб стільки християн помирало за віру. Мученики творять історію Церкви і з'являються тільки тоді, коли загрожує серйозна небезпека. Не обов'язково чути про Меджугор’є, щоб знати, що люди помирають з голоду, що існує корупція у вищих колах, що аборт - велика проблема. Без сумніву, все у світі змінюється на гірше.

- Але, що ми повинні робити?

- Віддайте себе в руки Господа. Прийміть все це, як заклик навернутися і наблизитися до Бога. Моліться, щоб будь-які катастрофи, які надходять, були пом'якшені, і щоб мир запанував у світі.

- Що все це означає?

- В цей історичний період, через провидіння Боже, Пречиста Діва Марія є Матір'ю всіх нас. Ісус підтвердив це, коли з хреста сказав Св. Івану: «Сину, ось Матір твоя». І до Марії: «Жінко, ось син Твій». Св. Іван Євангеліст стояв замість кожного з нас, за мене і за тебе.

Ісус прийшов до нас через Пречисту Діву Марію, Свою Матір. Тепер Бог послав Ісусову Матір попередити всіх людей на землі, щоб навернулися до Нього. Пречиста Діва Марія, Його і наша Мати, закликає нас бути улюбленими, захищеними і визволеними Божими дітьми.

Молитва з Меджугор’я

Отче наш

Матінка Божа в Меджугор’ї пояснила молитву «Отче наш» і хоче, щоб цю молитву ми зрозуміли так:

Отче

Ким є цей Отець? Чий то Отець? Де цей Отець?

Наш

Він ваш Отець, чому боїтеся Його? Простягніть до Нього ваші руки. Отче наш означає, що Він віддався вам як Отець. Усе вам дав. Знаєте, що ваші земні батьки роблять для вас усе; наскільки ж більше творить для вас Отець Небесний. Отче наш означає: даю тобі все, Мій сину.

Ти, що еси на небесах...

Твій земний батько любить тебе, але твій Отець Небесний любить тебе більше. Земний батько може піддаватися гніву, а Отець Небесний жертвує тобі тільки любов.

Нехай святиться Ім'я Твое...

Ти повинен шанувати Його, бо дав тобі все, бо є твоїм Отцем і ти повинен любити Його. Необхідно прославляти і любити Його Ім'я. Повинен говорити грішникам: «Він — Отець твій». Так, є моїм Отцем, прагну служити Йому і любити тільки Ім'я Його.

Нехай прийде Царство Твое...

Так дякуємо Ісусові, промовляючи до Нього: «Ісусе, ми нічого не знаемо; без Твого Царства е убогі, і якщо не будеш наявний посеред нас, то наше царство промине, коли ж Твое — ніколи».

Нехай буде воля Твоя...

Господи, зроби так, щоб наше царство минуло, щоб тільки Твоє Царство було правдивим. Зроби так, щоб ми усвідомили, що наше царство приречене на пере¬міну і вже сьогодні забажали сповнення Твоєї волі.

Як на небі, так і на землі...

Тут, Господи, говориться, що Тебе слухаються ангели і віддають Тобі честь. Зроби так, щоб і ми були до них подібні. Зроби, щоб і наші серця відкрилися для Твого вшанування так, як це роблять ангели. Зроби так, щоб на землі все стало святим, як на Небі.

Хліб наш насущний дай нам сьогодні...

Господи, дай нам хліба і поживу для нашої душі, дай сьогодні та повсякчас. Нехай цей хліб стане поживою для душі, нехай нас живить, освячує і нехай цей хліб буде вічним. О Господи, просимо у Тебе хліба, зроби так, щоб ми його отримали. О Господи, допоможи нам зрозуміти те, що ми маємо робити. Зроби, щоб зрозуміли, що без молитви не отримаємо повсяк¬денного хліба.

І прости нам провини наші...

Відпусти нам, Господи, наші провини, відпусти їх, бо усі ми не зовсім добрі та вірні.

Як і ми прощаємо винуватцям нашим...

Відпусти їх нам, щоб і ми відпустили тим, кому до цього часу не вміли простити. Просіть, щоб і вам були відпущені гріхи рівно настільки, наскільки і ви відпускаєте вашим винуватцям. Ось що промовляє до вас, Отець Небесний!

І не введи нас у спокусу...

Господи, звільни нас від важких випробувань. Господи, ми є слабкі. Зроби так, щоб випробування не привели нас до загибелі.

Але визволи нас від лукавого.

Господи, визволи нас від всього зла. Зроби так, щоб у випробуваннях ми завжди знаходили щось добре, щоб наверталися завжди до Життя з Богом.

Амінь.

Нехай завжди так й буде!


Меджугорська Богородиця

Мір'яна Драгічевіч- Солдо, під час візії, 18 Березня 2003 р.




АКЦІЯ!


Вам подобається образок ???

Ви можете замовити його через Інтернет!


50 коп.


Промінь Любові № 3, Березень 2005, Стаття № 6

Надрукувати цей текст?




Hosted by uCoz