Випуск №5, СТАТТЯ №2, 2005

Маріянські Реколекції - Цінність душі, Спасіння душі, Цінність життя

Цінність душі

Св. євангеліст Матей, подаючи родовід Пресвятої Богородиці, доводить шляхетне її походження: з царського роду Давида. Ця благородність ніщо в порівнянні з благородністю душі Богородиці. Душа її була пренепорочна, вільна від первородного й усякого особистого гріха. Архангел Гавриїл сповістив Діву Марію про Божу волю - про те, що стане Діва Марія - Матір'ю Богочоловіка. Богородиця відповіла йому: «Як же воно станеться, коли я не знаю мужа?» Архангел, відповідаючи сказав їй: «Дух Святий зійде на Тебе й сила Всевишнього Тебе отінить; тому й святе, що народиться, назветься Син Божий. Ось Твоя родичка Єлизавета — вона також зачала сина, і оце шостий місяць тій, що її звуть неплідною; нічого бо немає неможливого в Бога.» (Лк. 1, 34-37).

Яка велика цінність душі! Краще позбутися найвищих титулів, ніж втратити непорочність душі. Тоді, коли Архангел переконав її, що чистота її душі буде збережена через Святого Духа, Діва Марія погодилась і в покорі сказала: «Ось я, Господня слугиня: нехай зі Мною станеться по твоєму слову.» (Лк. 1, 38).

Розваж добре, який цінний твій шляхетний початок. За чиїм образом ти створений? За образом і подобою Божою. Це не мрії - це правда. «І сотворив Бог чоловіка на образ і подобу Свою», - читаємо в Святому Письмі. А ти так мало думаєш про цю благородність. Утрачаєш цей прекрасний образ одним гріхом, тому що піддаєшся спокусам диявола!

Розваж після цього, яка цінна твоя душа і хто її відкупив на Хресті? Хто ж тебе визволив із рук диявола? Твій Отець Небесний. І що ж Він дав за твій викуп? Золото, срібло, діаманти? Заплатив за тебе життям і Кров'ю Свого Божественного Сина! І життя таке цінне, таке дороге, ти втрачаєш із-за нікчемних земних справ.

Розваж, зрештою, який ти цінний своїм щасливим призначенням. Ти - дитина найвищого Властителя світа, ти призначений перебувати біля Його престолу і царювати разом з Ним. Адже королівську дитину, яка має отримати у спадок батьківську корону, з якою старанністю, з якою ревністю виховують у королівському дворі? А ти, чи остерігаєшся гріха, чи борешся зі спокусами? Не боїшся, що Бог тебе відкине від Себе?

Приклад: Св. Симеон Стовпник був сином бідного пастуха і пас череду. На тринадцятому році свого життя почув від священика ці слова: «Блаженні плачучі, щасливі чисті серцем...» Відразу попросив пояснити ці слова. Священик пояснив, що молитви, чування, пости, сльози, терпеливість у нещастях і переслідуваннях та відкидання земних благ є стежкою в Рай. Додав, що всі ці вправи найліпше робити на самоті. Симеон упав тоді на коліна і просив Господа і Пречисту Діву, щоби міг дійти до цього Щастя. Зразу же пішов до монастиря. Там молився кілька днів без їди і пиття та просив про ласку стати добрим слугою Божим. Незабаром осягнув багато чеснот і став прикладом для всіх людей, особливо відзначався смиренністю та любов'ю. Сорок років прожив, стоячи у вижолобленому стовпі. Цілий світ дивувався його святості й чудам, які він творив. Оце життя, швидше ангельське, ніж людське, показує, як високо потрібно цінувати душу. Тому, що Слово Боже чудесним способом перемінює людські серця!

Молитва:


О Пречиста Невісто! Палато Духа Пресвятого! Небесний Ківоте Слова Бога! Ти бачиш, як часто ми знущаемося над нашою душею, такою прекрасною, такою цінною! Жаліемо за свої провини і з довір'ям прибігаемо до Тебе. Випроси нам примирення з Твоїм Божественним Сином, що пролив усю Свою Кров за наші душі. Не покидай нас, Пречиста Діва Маріе; але спаси нас. Амінь.
Богородице Діво...



Спасіння душі

Пречиста Діва цілий Свій вік дбала про спасіння Своєї душі. Непорочна, свята, збагачена всіма чеснотами, жила не в пустині, в усамітненні, але серед людей, і то зіпсутих. Однак у цьому зіпсутому світі ця духовна лелія звертає завжди Свої очі до Всевишнього і живе свято і непорочно. Бачить не одне зло, але воно не могло Нею заволодіти. В Єгипті панує поганська віра і аморальність; у вітчизні - топтання Божого закону і злі пристрасті; але всюди в злуці з Христом Мати Божа ні на хвилину не забуває про Бога. Життя Пречистої Діви Марії є прикладом того, як може досягнути святості кожна людина будь-якого стану.

Живи на світі лише для того, щоб спастися! Не існуєш на світі, щоб веселитися, їсти, красиво вдягатися, відпочивати або грішити. Живеш тут задля спасіння. Навіщо тобі влада над цілою землею, якщо загубиш свою душу?

Але ці старання для спасіння душі дуже непевні. Спасіння душі не купують за золото, а важко здобувають. Щоб спастися, не достатньо бути святим і невинним один раз, треба витримати аж до смерті.

Коли програєш процес або втратиш здоров'я, то можеш ще сподіватися на якусь допомогу, полегшення; але якщо втратиш душу, не матимеш вже допомоги цілу вічність. Душа одна, єдина: або ціла врятується, або ціла пропаде. А Ти так рідко думаєш про її спасіння, ніби цілковито впевнений у її спасінні. Живеш спокійненько. Коли б ти помер у цю хвилину, чи був би ти врятований?

Приклад: 3 о. Бернардом у Франції раз трапилася така пригода. Він супроводжував злочинця, засудженого на повішення. Негідник по дорозі страшенно хулив Бога. Священик ішов з ним аж до гільйотини і там хотів обняти його руками. Але злочинець відштовхнув його, жорстоко ударив ногою в груди і повалив на землю. Не злякався о. Бернард: хоча й знеможений тяжким ударом, піднісся, клякнув навколішки і звернувся з палкою молитвою до Пресвятої Богородиці: «Твоїми милосердними очима на нас споглянь...» У цю хвилину закам'янілий грішник розкаявся, просльозився, висловив жаль за гріхи, висповідався, отримав розрішення та зберіг свою душу.

Молитва:


О едина Заступнице всього світу, найдорожча наша Надіе, Пресвята Діво, спаси нас! Випроси нам ласки у Господа, щоби в нас завжди сповнялася Його воля свята. Він бажае нас освятити, зробити досконалими, як Отець Небесний. Але ми своею зіпсованою природою опираемося цьому Божому поклику. Дорога до небесної вітчизни нелегка, і здаеться нам, що неможливо дійти до Неба, будучи у цьому зіпсованому світі. Навчай нас Своїм життям і виблагай у Господа спасіння нашої душі. Тобі віддаемо, Преславна Діво, душу й тіло і ціле життя, щоб разом з Тобою прославляли ми Господа нашого Ісуса Христа безконечні віки віків. Амінь.
Богородице Діво...



Цінність життя

Великі перешкоди очікують нас на дорозі до спасіння. Утруднюють його нам лихі люди лихослів'ям, переслідуваннями та всякими шкодами. Диявол, одвічний ворог людей, використовує всяку нагоду, щоб відвести людину від Бога. Зрештою людина, своїми пристрастями і нахилами до гріха, сама себе губить. Тому Спаситель звертає нашу увагу у Євангелії від Св. Матея на те, що Царство Небесне треба силою здобувати. Але одночасно життя Пречистої Діви свідчить, що всі перешкоди можна усунути, коли Господь нашу добру волю зміцнює. Гляньте на її Серце! Воно було престолом, на котрому горіла неустанна посвята Господу. Зранку вітала Всевишнього Своїми молитвами, в полудень читала Святе Письмо. Серед праці звертала Свою думку до Бога, Йому жертвувала Свою волю і життя. Кожна хвилина життя Пречистої Діви Марії збагачувалася чеснотами.

А, ви, чому грішите? Щоб задовольнити своє тіло? Нерозумні! Чи не знаєте, що цим нищите його? Коли погубите душу, чи збережете тіло? Або обоє щасливі, або обоє пропащі. Лише одна душа безсмертна. Коли вона буде проклята, то вже нема спасіння для тіла, бо його мучитимуть: всі частинки, всі нерви, всі кості. Що ж у пеклі буде?

Коли ваше тіло спонукатиме вас до гріха, ви повинні сказати: ах проклятуще тіло, чи не знаєш, як піддамся твоїм забаганкам, будеш горіти в пеклі разом зі мною на віки вічні? За миттєві насолоди необхідно буде заплатити вічними муками у пеклі. Тому, якщо прагнете спасти свою душу і тіло, то постарайтеся пізнати правдиву доброту і правдиву красу: доброту і красу вічну в раю.

Приклад: Св. Лідвіну мучила тяжка недуга 38 років, вона плакала і зойкала, бо біль був невиносимий. Прийшов до неї священик і порадив їй розважати про болісні терпіння Ісуса Христа і черпати з них терпеливість. Лідвіна попробувала, але досягла незначного успіху. Пізніше до неї знову прийшов священик і приніс їй Найсвятіші Тайни, кажучи, що Ісус Христос установив їх насамперед на згадку про Його терпіння.

Лідвіна почала розважати. Серце її перейнялось таким живим почуттям Христових терпінь, такою спрагою наслідування, що 15 днів без упину плакала... З цієї миті отримала силу, щоб терпеливо і відважно переносити терпіння. Вона, згадуючи Христові терпіння хрестом у руках переносила усе мужньо. Дійшла до того, що їй ввижалося, ніби не вона терпить, а Христос у ній. Тіло цієї святої не землі було немічним і спотвореним, але в Небі стало світле і прекрасне.

Молитва:


О премилостива і пречудесна світу Царице! Ти для всіх людей надійне спасіння! На Тебе покладаемо всі наші життеві потреби й надії. Випроси нам ласку, щоб ми наслідували Тебе, кожну хвилину життя присвячували Богові та з Тобою дійшли до вічного щастя. Ми впевнені, що кожен, хто просить у Тебе ласки, не робить це даремно. Амінь.
Богородице Діво...





АКЦІЯ!


Вам подобається образок ???

Ви можете замовити його через Інтернет!


50 коп.


Промінь Любові № 5, Травень 2005, Стаття № 2

Надрукувати цей текст?




Hosted by uCoz