Випуск №2, СТАТТЯ №4, 2005

Як насправді виглядив Ісус Христос?

Всі, а особливо ті, що люблять Ісуса, хотіли б знати дещо про Його зовнішній вигляд. На жаль, джерела, що маємо, нічого про це не кажуть. До того ж Ісус жив у тому народі, в якому зі страху ідолопоклонства було строго заборонено зображення особи. Тому жодне зображення не дійшло до нас. Але роздумуючи над Його словами, над Його вчинками, над поведінкою, над захопленням, що Він викликав у народі, мабуть, можна сказати дещо про Його зовнішній вигляд.

Чоловік міцний

З євангельських оповідань можна зробити висновок, що Ісус був чоловіком здоровим, сильним, витривалим, звиклим до суворого життя. «І вже цим він відрізнявся від інших славних засновників релігій. Мохамед був хворий, із спадковими вадами, з розладнаними нервами, коли почав «пророкувати». Будда був внутрішньо знищений, виснажений, втомлений від життя, коли покинув світ. Натомість нема жодної вказівки, щоб Ісус хворів на якусь недугу».

В Євангелії говориться, що Ісус мав звичай вставати зі сну дуже рано, щоб виконати свої обов'язки: «Вранці ж, іще геть за ночі, вставши, вийшов і пішов на самоту й там молився» (Мр. 1,35). Його прилюдне життя - це постійна подорож. А в ній часто відчуває муку, голод, спрагу (Ів. 4,6-8).

Але ці фізичні труднощі не відвертають Його від апостольської праці, яку виконує з любов'ю й повною ясністю. Знесилений і спрагнений коло криниці Якова, навчає самарянку (Ів. 4,6-26); апостоли приносять поживу, а Він використовує це, щоб навчити їх, що воля Небесного Отця важливіша від їжі (31-34); приймає запрошення самарян відвідати їх місто й там два дні проповідує нову науку (39-42).

Більшу частину свого прилюдного життя проводить під небом, а не в спокійній хаті. Протягом трьох років практично живе як жебрак. Своєї хати не має. Може казати: «Лисиці мають нори й птиці небесні - гнізда, а Син Чоловічий не має де голову прихилити» (Мт. 8,20).

У своїх подорожах Ісус також працював, і то важко. Марко часто підкреслює: "Вони не мали змоги й попоїсти" (Мр. 3,26; 6,31). Аж до пізньої ночі приходили хворі (Мр. 3,8). А з хворими приходили лукаві противники, книжники, фарисеї, саддукеї. І починались гострі виснажливі дискусії, слово на слово, дух проти духа, явні обвинувачення й підступні питання. До того додавались втомливі пояснення учням, утруднені їх нерозумінням, запеклістю в традиції й національній гордості. Будь-який інший темперамент, хворий чи делікатний, в такій праці не витримав би. Ніколи Ісус не покинув свого поля праці, навіть за обставин найбільш виснажливих.

Людина приваблива

Ісус викликав непереможне захоплення. Протягом трьох років йшли за ним незліченні натовпи людей. Деколи захоплення підіймалося до небес, так, що хотіли проголосити його царем (Ів. 6,15).

Щоб присвятити трохи часу молитві, Він часто мусів потай тікати, щоб усамітнитися (Лк. 5,15-16). Люди тоді шукали Його: «Симон і ті, що були з ним, поспішили за ним, знайшли його й кажуть до нього: "Усі тебе шукають"» (Мр. 1,36-37).

«Одного дня одна жінка не могла опанувати свого захоплення й в голос скрикнула: "Щасливе лоно, що тебе носило, і груди, що тебе кормили" (Лк. 11,27). Ісус відповів, поправляючи її: "Справді блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають" (11,28). З такого вигуку зрозуміло, що жінка захоплювалась Ісусом не тільки як учителем, але також як чоловіком.

Особливо велике враження справляли Ісусові очі: Його погляд був вогнем, заохотою, бичем. Він сам каже: "Світло тіла - око. Як, отже, твоє око здорове, все тіло твоє буде світле" (Мт. 6,22). Характерним щодо цього є, що Марко переказуючи важливі Ісусові слова, часто вживає вислів "Поглянув на них і казав" (Мр. 3,5; 3,34; 5,32; 8,33; 10,21; 10,23; 10,27)».

Захоплення людей досягло свого піку в день тріумфального Його в'їзду в Єрусалим. «На другий день сила людей, які прийшли на свято, почули, що Ісус іде в Єрусалим, і взяли пальмове гілля й вийшли йому на зустріч з окликами: Осанна! Благословен той, хто йде в ім'я Господнє, Ізраїльський цар» (Ів. 12,12-13).

Ще з певністю невідомо, чи плащаниця, що зберігається в Турін, є тією самою плащаницею, якою було обвите тіло Ісусове, хоч дослідження чимраз більше орієнтують у цьому напрямі. Якщо ці дослідження доведуть правдивість цієї плащаниці, будемо мати ще одне підтвердження того захоплення, яке викликав Ісус, як нам описують Євангелія: лице на плащаниці, хоч спотворене невимовними стражданнями - тілесними, психічними, моральними - хоч з людини мертвої, таки виявляє надлюдську велич.

Відбиток Туринської Плащаниці (фотопозитив)

Відбиток Туринської Плащаниці (фотонегатив)


АКЦІЯ!


Вам подобається образок ???

Ви можете замовити його через Інтернет!


50 коп.


Промінь Любові № 2, Лютий 2005, Стаття № 4

Надрукувати цей текст?




Hosted by uCoz